UZ merjenje nuhalne svetline (11. - 14. teden) in dvojni hormonski test

Ultrazvočna meritev nuhalne svetline je presejalni test za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda, ki ga priporočamo vsem nosečnicam. S testom odkrijemo večino plodov (80%) s trisomijo 21 (Downov sindrom), pa tudi precejšen delež plodov z drugimi kromosomopatijami in nekaterimi genetskimi sindromi ter večjimi srčnimi napakami ploda. Preiskavo opravimo med 11. in 14. tednom nosečnosti oziroma pri razdalji teme-trtica 45-84 mm. Izmerimo premer plodove glavice, frekvenco srčnega utripa, razdaljo teme-trtica in debelino vratne gube.
nuhalna svetlina
NT – nuhalna svetlina, NB- nosna kost

Z računalniškim programom londonske fundacije za fetalno medicino (Fetal Medicine Foundation), ki poleg izmerjenih vrednosti upošteva še starost matere, nato izračunamo tveganje za rojstvo otroka s trisomijo 21, 18 in 13. Če ob preiskavi jasno vidimo tudi nosno kost, to verjetnost prisotne kromosomske napake pri plodu močno zmanjša.

Med preiskavo ocenimo tudi zgodnjo morfologijo ploda, ugotovimo ali izključimo nekatere strukturne nepravilnosti in potrdimo termin poroda, v primeru več plodne nosečnosti pa ugotavljamo tudi vrsto le-te. Nosečnice, pri katerih ugotovimo povečano tveganje za rojstvo otroka s prirojeno kromosomsko napako, napotimo na diagnostično preiskavo (biopsija horionskih resic ali amniocenteza), s katero diagnozo kromosomske napake potrdimo ali ovržemo. Merjenje nuhalne svetline z izračunom tveganja za kromosomopatijo lahko opravljajo specialisti ginekologi, ki so pridobili licenco za opravljanje nuhalne svetline pri »Fetal Medicine Foundation« v Londonu.

V naši ambulanti meritve nuhalne svetline opravlja Polona Jerman Kačič, dr.med, specialistka ginekologije in porodništva, z ustrezno licenco.

UZ meritev NS in DHT od leta 2023 vsem nosečnicam, ki imajo zavarovanje v Sloveniji in imajo opredeljenega ginekologa, krije ZZZS.

Če rezultatu NS dodamo še dvojni hormonski test (DHT– v krvi matere določimo raven hormona PAPP-A in bHCG ), se zanesljivost preiskave poveča na 95%.

 

Kontakt

Ambulanta za ginekologijo in porodništvo

Katarina Jerman,dr.med.

Metelkova 15

1000 Ljubljana

T: 01 439 26 50

E: ambulanta@ginekologija-jerman.si