Pregledi v nosečnosti

1. pregled: 8. - 12. teden
Vključuje obsežno anamnezo (ocena rizične nosečnosti z natančno osebno, družinsko, ginekološko in porodniško in socialno anamnezo). Sledi merjenje telesne teže, višine in krvnega tlaka ter preverimo, če nosečnica jemlje folno kislino. Individualno zdravstveno vzgojno svetovanje v nosečnosti obsega zdravstvena priporočila v zvezi z nosečnostjo in delom, ki ga nosečnica opravlja, ter vzpodbujanje zdravega načina življenja in prehrane.

Naredimo ginekološki pregled, bris materničnega vratu le, če je zadnji izvid starejši od treh let ali pa je bil zadnji bris ocenjen s C ali B. Laboratorijske preiskave: krvna skupina, Rh faktor in ICT (odkrivanje protiteles za RhD antigen), hemogram,preiskava urina, preiskava krvi na navzočnost okužbe z virusom hepatitisa B, toksoplazmozo in sifilisom.

Z UZ preiskavo v zgodnji nosečnosti (8. – 12. teden) lahko preverimo, če se nosečnost razvija v maternici ali izven nje, število plodov in vitalnost, izmerimo velikost ploda in določimo pričakovani datum poroda. Natančnejša ocena razvoja ploda v tem obdobju še ni možna, saj lahko vidimo le glavo, nakazane so okončine, od 6. tedna dalje lahko opazujemo tudi plodov srčni utrip. Zelo pomembna struktura v tem obdobju je tudi rumenjakov mehurček, ki skrbi za prehrano ploda.

Opravimo posvet glede prenatalnih testov za odkrivanje razvojnih napak ploda.

Priporočamo Tečaj za zgodnjo nosečnost, ki v sklopu Šole za starše in je za bodoče starše brezplačna.

(Če pride nosečnica na 1. pregled pred 8. tednom nosečnosti, je do 12. tedna nosečnosti potrebna samo še ultrazvočna preiskava.)

Vsi nadaljnji pregledi vključujejo anamnezo od predhodnega pregleda, pregled z merjenjem telesne teže in krvnega tlaka, pregled urina in svetovanje. V primeru, da nosečnico kadarkoli v nosečnosti uvrstimo v skupino s tvegano nosečnostjo, so nadaljnji pregledi, preiskave in ultrazvoki lahko pogostejši, predvsem pa odvisni od ugotovljene patologije.

MERITEV NUHALNE SVETLINE ( NS – 11. – 14.teden)

NIFTY test

3. pregled: 15. - 16. teden

Vzamemo anamnezo od predhodnega pregleda in kontroliramo plodov srčni utrip. 

4. pregled: 20. - 22. teden
Pri seronegativnih ženskah ponovimo testiranje na toxoplazmozo, kontroliramo hemogram.

Natančna UZ ocena morfologije ploda je ena od najpomembnejših preiskav v nosečnosti, saj je namenjena predvsem potrditvi normalnega razvoja ploda oziroma odkrivanju večjih razvojnih nepravilnosti, pa tudi t.i. mehkih označevalcev, ki povečajo tveganje za prisotnost kromosomske napake pri plodu. Preiskavo je najbolje opraviti med 20. in 22. tednom nosečnosti, saj je razvoj plodovih organov takrat večinoma že zaključen in lahko v primeru normalnega izvida z veliko verjetnostjo napovemo rojstvo zdravega otroka. Izjema so pljuča in možgani, katerih razvoj pa niti ob rojstvu ni popolnoma končan, zato je nevrološka ocena ploda nekoliko manj zanesljiva. Ocenimo plodovo rast in potrdimo gestacijsko starost, pregledamo popkovnico, lego posteljice ter ocenimo količino plodovnice.

UZ MERITEV MATERNIČNEGA VRATU

UZ MERJENJE PRETOKOV SKOZI MATERNIČNE ARTERIJE

5. pregled: 24. - 25. teden

Ocenimo višino fundusa maternice(razdalja od sramne kosti do vrha maternice. Ta naj bi se ujemala s tedni nosečnosti v cm in v primeru odstopanja +/- 2 cm, je potrebno opraviti UZ preiskavo in meritve rasti ploda), kontrola prisotnosti plodovega srčnega utripa (vključujejo vsi nadaljnji pregledi), nosečnico pošljemo na test za ugotavljanje nosečniške sladkorne bolezni. RhD negativni nosečnici se določi plodov genotip RhD v 25.do 28. tednu nosečnosti. Če je plod RhD pozitiven, se nosečnici injicira preventivni odmerek imunoglobulina anti-D, najkasneje do 30. tedna nosečnosti.

6. pregled: 28. - 29. teden

Ocenimo višino fundusa maternice, kontrola prisotnosti plodovega srčnega utripa. Pregledamo izvide obremenitvenega testa z glukozo in v primeru pozitivnega testa napotimo nosečnico k diabetologu.

Čas za vključitev v Šolo za starše, ki je za bodoče starše brezplačna.

7. pregled: 32. - 33. teden

Opravimo UZ rasti in lege ploda ter kontrolo prisotnosti plodovega srčnega utripa. Kontroliramo urin in hemogram.

UZ KONTROLA RASTI IN OCENA LEGE PLODA

3D/4D UZ PREISKAVA

8. pregled: 35. - 36. teden

Opravimo UZ rasti in lege ploda ter kontrolo prisotnosti plodovega srčnega utripa. Prav tako opravimo bris nožnice na Streptokok skupine B. Pri seronegativnih nosečnicah ponovimo še tretji odvzem kri za toxoplazmozo.

BRIS NOŽNICE NA Streptokoka skupine B (SGB)

UZ OCENA TEŽE PLODA

9. pregled: 38. teden
Ocenimo višino fundusa maternice in začnemo s preverjanjem plodovega stanja s kardiotokografijo-CTG. CTG je preiskava, s katero spremljamo plodov srčni utrip in aktivnost maternice. Traja cca 20 minut.
10. pregled: 39. teden
Začnemo s preverjanjem plodovega stanja s kardiotokografijo-CTG.
11. pregled: 40. teden
Če se porod še ni začel, s CTG posnetkom preverimo stanje ploda , z ginekološkim pregledom ocenimo zorenje materničnega vratu in nosečnico naročimo na kontrolni CTG vsake 2 – 3 dni do 41. tedna, kjer pridružimo še UZ merjenje količine plodovice. V kolikor takrat še vedno ni znakov poroda, nosečnico napotimo v porodnišnico za dokončanje nosečnosti.
Pregled po porodu
Sledi pregled 6 tednov po porodu, ki vključuje anamnezo, ginekološki pregled ter svetovanje kontracepcije.