Laserska terapija proti uhajanju urina

 

 

 

 

Laser v ginekologiji

 

 

 

V zadnjem desetletju je tehnološki napredek omogočil nove možnosti zdravljenja in posegov. Eden od naprednejših tehnik zdravljenja je uporaba laserja v ginekologiji, ki prinaša številne prednosti v primerjavi z tradicionalnimi metodami.

V ginekologiji se laser uporablja za zdravljenje urinske inkontinence (uhajanja urina), sindroma ohlapne nožnice, suhe nožnice (atrofija nožnice) ter začetnega zdrsa medeničnih organov. Poleg tega z laserjem zdravimo bolezen kože spolovila, Lichen Sclerosus, in odstranjujemo različne benigne spremebe oziroma izrastke na spolovilu (genitalne bradavice, fibrome, hemangiome ipd.) ter popravljamo brazgotine po epiziotomiji in carskem rezu.

 

 Zakaj se pri ženskah pojavi uhajanje urina, ohlapna in suha nožnica, zdrs medeničnih organov?

 

Posledica staranja, porodov, genetike ter še nekaterih drugih dejavnikov je propad kolagenskih vlaken, elastina in kapilar v sluznici nožnice ter s tem izguba prožnosti ter zmanjšana hidracija. Te spremembe povzročijo ohlapno nožnico, izsušitev sluznice (atrofijo) nožnice ter uhajanje urina (stresno urinsko inkontinenco) in nenazadnje zdrs sprednje ter zadnje stene nožnice (cistokela, rektokela).

 

Kako deluje laserska terapija v ginekologiji?

 Laserski posegi v ginekologiji temeljijo na uporabi svetlobe visoke intenzivnosti za precizno rezanje, odstranjevanje, regeneracijo in preoblikovanje tkiva. Ta tehnologija omogoči natančnejše in manj invazivne posege, katerih prednost je hitrejše okrevanje pacientov .

 

 Zdravljenje stresne urinske inkontinenceIncontiLase

S Fotoninim laserjem Er: YAG uspešno zdravimo simptome stresne urinske inkontinence blažjih stopenj. To pomeni, ko urin uhaja ob kašlju, kihanju, skakanju, hoji po hribu navzdol. Fototermalni učinek laserja vpliva na kolagenska vlakna v steni nožnice, povzroči preoblikovanje kolagenskih vlaken, prerazporeditev in ponovno rast ter neovaskularizacijo. S tem se sečnici nudi ponovno oporo, kar omogoči ponovno zadrževanje urina. Poseg poteka na ginekološkem stolu in traja približno 20 minut. Potrebna sta dva postopka, včasih tudi tretji( odvisno od stopnje težave, ki jo določimo ob posvetu in pregledu pred terapijo) v razmaku 4-6 tednov. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

 

Zdravljenje sindroma ohlapne nožniceIntimaLase

Fotonin laser Er:YAG povzroči preoblikovanje, prerazporeditev ter ponovno rast kolagenskih vlaken v steni nožnice, zato se nožnica ponovno zoža, prav tako se povrne elastičnost tkiva. Končni učinek je pomlajena nožnica. Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja približno 10-15 minut. Zadoščata že dva postopka, včasih je potrebno opraviti še tretjega. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

 

Zmanjšanje občutka suhe nožnice ter preprečevanje pogostih vnetijRenovaLase

Zdravljenje s Fotoninim laserjem Er:YAG pomaga tudi ženskam, ki imajo težave zaradi suhe nožnice (pekoč občutek, suhost med odnosi), tanke in občutljive kože zunanjega spolovila in trpijo zaradi pogostih, ponavljajočih se vnetij. Postopek poteka na ginekološkem stolu, približno 10-15 minut. Zadoščata že dva postopka, včasih je potrebno opraviti še tretjega. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

 

 Zdravljenje in preprečevanje zdrsa medeničnih organov (cistokela, rektokela) ProlapLase

Zdrs sprednje stene nožnice – cistokela in zadnje stene nožnice – rektokela ter posledično mehurja in črevesja se v določeni meri pojavi pri skoraj polovici žensk po porodu. ProlapLase je edina in manj invazivna alternativa kirurškemu zdravljenju ali uporabi pesarja. Z lasersko terapijo stene spuščene nožnice pride do sinteze novih kolagenskih vlaken in preoblikovanja že obstoječih. Končni rezultat je skrčenje in učvrstitev nožnice. Postopek poteka na ginekološkem stolu približno 20 minut. Tu so potrebni trije postopki, včasih tudi kak postopek ali dva več, odvisno od stopnje prolapsa in odziva tkiva na terapijo. Po posegu priporočamo izogibanje kopanju in spolnim odnosom 5 dni ter jemanje vitamina C.

 

Lichen sclerosus vulve

Lichen sklerosus najpogostejše kronično obolenje vulve. Vzrok bolezni je neznan. Gre za specifično bolezen kože in sluznic, ki se lahko pojavi tudi zunaj področja spolovila. Prizadene lahko tudi otroke in mlade ženske, večinoma pa se pojavlja po menopavzi oziroma po porodu.

Za lichen sklerosus je značilen srbež spolovila, zaradi česar se bolnice praskajo. In to predvsem ponoči. V začetku opažamo ploščate rjave in rahlo rdeče papule, kasneje bledo spremenjena področja kože na spolovilu, ki se zlivajo v večja območja. Lezije kažejo nesimetrično razporeditev. Koža je atrofična, zgubana. Zaradi praskanja so prisotne manjše ranice, rdečina in krvavitev. Pogosto se razširi tudi okrog anusa. Zaradi atrofije lahko male sramne ustnice popolnoma izginejo. Najdemo lahko zarastline, ki povzročajo bolečino in ovirajo fizično aktivnost. V kožnih gubah se pogosto razvijejo fisure (razpoke), predvsem na koži presredka. Lahko pride tudi do popolne zožitve vhoda v nožnico.

Lichen sklerosus vulve zdravimo z lokalnimi kortikosteroidi in/ali lasersko terapijo. Z lasersko terapijo vračamo prožnost in prekrvavljenost tkiva. Terapija traja približno 20 minut in po njej ne potrebujete bolniškega staleža. Po 2–3 terapijah so opazne spremembe, v povprečju so potrebne 4 terapije v 4–6-tedenskih razmakih.

 

Prednosti zdravljenja z laserjem Fotona v ginekologiji

 

-Metoda je neinvazivna in hitra– Terapija je neboleča
– Posega ne moti vstavljen maternični vložek, jemanje kontracepcijskih tabletk, jemanje nadomestne hormonske terapije, predhodna sterilizacija. Ne izvaja se med menstruacijo.
– Uporablja se Er:YAG laser z valovno dolžino 2940 nm, ki ima maksimalni učinek na sluznico in steno nožnice
– Laserska ginekološka terapija je varna, praktično brez stranskih učinkov
– Takojšnja vrnitev k vsakodnevnim opravilom, bolniški stalež ni potreben
– V več kot 85% primerov pride do pomembnega izboljšanja simptomov

 

 Kako vam lahko pomagamo

Ginekološko lasersko zdravljenje opravlja Katarina Jerman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Laser v ginekologiji opravljamo v stavbi Situla, Vilharjeva cesta 50, 1000 Ljubljana, v Dermatologija.si.

Več o posegih, naročanju na poseg in navodilih za parkiranju v garažni hiši v stavbi Situla lahko najdete na spodnji spletni strani.

 

 

https://www.dermatologija.si/services/laser-v-ginekologiji/

Kontakt

Ambulanta za ginekologijo in porodništvo

Katarina Jerman,dr.med.

Metelkova 15

1000 Ljubljana

T: 01 439 26 50

E: ambulanta@ginekologija-jerman.si