Pregledi in preiskave v nosečnosti

Namen teh pregledov je aktivni zdravstveni nadzor nosečnice, načrt vodenja nosečnosti, razvrstitev nosečnice glede na tveganje za prezgodnji porod, zastoj rasti ploda in druga patološka stanja. Sem sodi tudi odkrivanje zdravstvenih problemov, dejavnikov tveganja, nezdravih življenjskih navad in tveganega vedenja. To omogoča pravilno usmerjanje v primerne diagnostične postopke in morebitno zdravljenje. Posebno pozornost posvečamo vzpodbujanju zdravega načina življenja in prehranjevanja ter telesne aktivnosti.

Vključuje deset sistematičnih pregledov v nosečnosti in dve ultrazvočni preiskavi (UZ) preiskava v zgodnji nosečnosti (8. – 11. teden) in UZ ocena morfologije ploda ( 20. – 22. teden), kar je v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pogostejše preglede in UZ preiskave opravljamo ob težavah v nosečnosti ali sumu na nepravilnosti.

Več o obsegu pravic v obveznem zdravstvenem zavarovanju si lahko preberete na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in v navodilih o spremembah in dopolnitvah navodila za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni Ur.l. RS, št. 33/2002 – 1.2.2. Preventivni pregledi v nosečnosti.

 

Poleg pregledov, ki jih plačuje ZZZS v skladu s koncesijsko pogodbo, opravljamo v naši ambulanti tudi samoplačniške preglede.

Ko izostane menstruacija in je nosečniški test, ki ga opravite doma, pozitiven, pokličete v ambulanto svojega ginekologa, da vas naroči na 1. pregled v nosečnosti.

Kontakt

Ambulanta za ginekologijo in porodništvo

Katarina Jerman,dr.med.

Metelkova 15

1000 Ljubljana

T: 01 439 26 50

E: ambulanta@ginekologija-jerman.si